Ο Δεκέμβριος μόλις άρχισε. Η γιορτινή περίοδος πλησιάζει. Κάποιους από μας θα μας βρει μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάποια από αυτά έχουν παραπάνω από δύο πόδια. Και ουρές. (Και αυτό δεν είναι νύξη για τον οποιοδήποτε υπάλληλο μας προκάλεσε εκνευρισμό τον τελευταίο μήνα).

Αναφέρομαι φυσικά στα κατοικίδιά μας.

Η συντροφιά ενός σκύλου δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των μοναχικών ανθρώπων (αυτή η τιμητική διάκριση ανήκει δικαιωματικά στις γάτες) και κάλλιστα θα μπορούσε ο κάθε ένας από εμάς να αποκτήσει τετράποδο συγκάτοικο. Μια φράση που προτιμώ σε αντίθεση με το «να γίνει ιδιοκτήτης».

Τα πράγματα είναι απλά. Στη χώρα μας γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από φιλοζωικές οργανώσεις και ατομικές πρωτοβουλίες, πολλές φορές με σκοπό την προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας κατοικιδίων. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε βήμα σε αυτές τις προσπάθειες με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Να δώσουμε σπίτι σε ένα ακόμα αδέσποτο κατοικίδιο. Και το αντάλλαγμα; Να πάρουμε αγνή, ανιδιοτελή αγάπη, από ένα τετράποδο γούνινο ον, που μπορεί να μας μάσησε τη δεξιά παντόφλα, αλλά δεν του κρατάμε κακία.

Ο Δεκέμβριος είναι μια περίοδος γιορτών και αυξημένης κίνησης. Μια χαρμόσυνη, οικογενειακή γιορτή κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε και παραβλέπουμε. Η οικογένειά μας είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι, αλλά όχι μόνο. Είναι και τα κατοικίδια μας, οι φίλοι μας, οι συγκάτοικοί μας. Έτσι λοιπόν, στη χριστουγεννιάτικη λίστα μας -ναι είναι μικρή, το καταλαβαίνουμε- μπορούμε να προσθέσουμε ένα ακόμα δώρο. Δεν θα είναι τυλιγμένο κάτω από κανένα δέντρο, δεν θα είναι παραγγελία από κάποιο e-shop του εξωτερικού. Αλλά μια βοήθεια με οποιαδήποτε μορφή, τόσο στις εκάστοτε φιλοζωικές όσο και στα ίδια τα αδέσποτα. Μια βόλτα από ένα χριστουγεννιάτικο bazaar, μια υιοθεσία ενός κατοικιδίου. Όλα μετράνε. Όλοι βοηθάμε.

Ο καθένας με τον τρόπο του.

Παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική λίστα με φιλοζωικές οργανώσεις και τα χριστουγεννιάτικα bazaar τους. Καλές γιορτές!

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
SCARS – Second Chance Animal Rescue Society
ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
Stray – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
Zωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
ΚΑΖ – Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων
Dogs’ Voice – Πλατφόρμα Στήριξης Φιλοζωικών Οργανώσεων

Leave a comment