Η βόλτα με τον σκύλο σου είναι αναγκαία

όχι μόνο για να ικανοποιεί τις βιολογικές ανάγκες του. Το πιο προφανές όφελος της βόλτας είναι η άθληση του σκύλου και το γεγονός πως το περπάτημα τον βοηθάει να παραμείνει στο φυσιολογικό βάρος του. Δυστυχώς, η παχυσαρκία αποτελεί φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στους ανθρώπους. Στατιστικές δείχνουν πως το 22 με 40% των σκυλιών παγκοσμίως είναι υπέρβαρα. Πολλά σκυλάκια έχουν παραπάνω κιλά από ό,τι θα έπρεπε, το οποίο δεν μεταφράζεται πάντα σε μυϊκή μάζα, αλλά δυστυχώς σε λίπος. Ένας απλός τρόπος για να κατανοήσουμε τον όρο “παχυσαρκία” στα σκυλιά είναι να σκεφτούμε πως υπέρβαρα θεωρούνται τα σκυλιά που ζυγίζουν 10 με 20% παραπάνω από το ιδανικό τους βάρος.

Αν και μας αρέσουν τα πιασίματα, η παχυσαρκία στα σκυλιά μειώνει τη διάρκεια ζωής τους και πολλές φορές είναι η αιτία για την εμφάνιση ασθενειών που θα τη δυσκολέψουν. Τα σκυλιά μπορεί ακόμη και να χάσουν μέχρι και δύο χρόνια από τη ζωή τους αν παραμένουν παχύσαρκα και ξέρουμε πόσο πολύ δεν θέλεις να το ακούς αυτό. Ένας απλός τρόπος να δεις αν το σκυλάκι σου είναι πιο ζουμερό από ό,τι πρέπει είναι να πιάσεις τα πλευρά του: αν μπορείς να τα ψηλαφήσεις σημαίνει ότι ο σκύλος σου βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Λίγο φρουτάκι, παρακαλώ;

Από την άλλη, μπορεί ως άνθρωποι να αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό στα ανθρώπινα κιλά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αντιληφθούμε το ίδιο για τους τετράποδους φίλους μας. Όταν αποκτήσεις ένα σκυλί, φρόντισε να μάθεις τη ράτσα ή τις ράτσες του, ψάξε να μάθεις το σύνηθες βάρος τους και φυσικά συμβουλέψου έναν ειδικό. Ακόμη, ο κτηνίατρος μπορεί να σε ενημερώσει για το ποια τροφή είναι κατάλληλη για τον δικό σου σκύλο, από τη σύνθεσή του μέχρι την ακριβή ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνει.

Αν τελικά το σκυλάκι σου πρέπει να χάσει βάρος, ξεκίνησε να αλλάζεις τον τρόπο ζωής του.

Μην προβείς σε ακραία μέτρα, όπως το να του κόψεις τελείως ένα ή περισσότερα γεύματα. Όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά μπορεί και να κάνει κακό στον σκύλο σου.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Αρχικά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι τα περισσότερα σκυλιά δεν ικανοποιούνται με τη μερίδα του φαγητού που τους προσφέρουμε και πάντα θέλουν παραπάνω. Μείνε στην προτεινόμενη ποσότητα, έχοντας στο μυαλό σου ότι δεν αντιλαμβάνονται το συναίσθημα του κορεσμού. Επίσης, ξέρουμε ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στα ματάκια του όταν σου ζητάει μια μπουκιά από το σουβλάκι σου, αλλά το να είσαι βράχος και να μην υποκύψεις είναι σίγουρα για το καλό του!

Εάν η μείωση στις μερίδες δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορείς να αλλάξεις την τροφή του με εκείνες που είναι ειδικά φτιαγμένες για διαχείριση βάρους. Ψάξε και ρώτα τους υπαλλήλους, ακόμη και του μικρού, συνοικιακό σου pet shop και σίγουρα θα μπορούν να σου συστήσουν ειδικές τροφές για την παχυσαρκία στα σκυλιά.

Μην ταΐζεις τον σκύλο σου χωρίς πρόγραμμα. Συγκεκριμένες ώρες της μέρας θα κρατήσουν κι εσένα οργανωμένο αλλά κι εκείνο πειθαρχημένο. Ένα κόλπο για να παραμείνει λίγο συγκρατημένο την ώρα που εσύ απολαμβάνεις το φαγητό σου είναι να το έχεις ταΐσει νωρίτερα, όπως και να το επιβραβεύεις αφού τελειώσεις το γεύμα σου για την καλή του συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα, οι λιχουδιές πρέπει να αποτελούν μόνο το 10% της διατροφής του, οπότε κάνε τα μαθηματικά και ξεκίνα να μετράς. Και μην ξεχνάς πως υπάρχουν και εκείνες που είναι χαμηλές σε θερμίδες, ό,τι πρέπει για μια διατροφή με σκοπό την απώλεια βάρους.

Και φυσικά δεν μπορείς να ξεχνάς τη βόλτα του! Όλοι οι ειδικοί αναφέρουν πως το περπάτημα και οι λοιπές δραστηριότητες είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κιλά ο φίλος σου. Το σκυλάκι, ανάλογα και με τη ράτσα του, έχει συγκεκριμένες ανάγκες για καθημερινή άσκηση που το βοηθούν να χάνει θερμίδες αλλά και να ξοδεύει την ενέργειά του, κάτι που θα το κρατήσει ήσυχο όσο βρίσκεται στο σπίτι και εσένα να συνεχίσεις ανενόχλητος την ημέρα σου. Κι όχι μόνο απλό περπάτημα, το κολύμπι είναι ένας εξίσου καλός τρόπος να ασκηθεί ο σκύλος σου και να διασκεδάσει ταυτόχρονα. Μην το τρέχεις το ζωντανό όμως για οχτώ ώρες την Κυριακή (!), αλλά φρόντισε να διανέμεις τις ώρες αυτές ισόχρονα μέσα στην εβδομάδα για να συνηθίσει. Εδώ θα βρεις μερικές ιδέες για πάρκα διαμορφωμένα ειδικά για άσφαλή βόλτα, άσκηση και κοινωνικοποίηση.

Ακόμη κι αν ο σκύλος σου χάσει βάρος, μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να τον ζυγίζεις κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Επιπλέον, φρόντισε να μην αλλάξει τρόπο ζωής, αφού η άσκηση και η σωστή διατροφή το κρατούν υγιές.

Για να έχεις, λοιπόν, το κεφάλι σου ήσυχο καθημερινά αλλά και μακροπρόθεσμα, πιάσε το λουρί και βγείτε μια βόλτα μεγάλης διάρκειας. Έχε στο νου σου ότι η βόλτα αυτή σε βοηθάει κι εσένα να κινηθείς, αφού το χρόνο της βόλτας θα τον περνούσες πιθανότατα στον καναπέ. Και μην ξεχνάς ότι η παρέα θα κάνει την βόλτα καλύτερη, οπότε άνοιξε την εφαρμογή του forawalk, και βρες το καλύτερο ταίρι για την άσκηση του φίλου σου!

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Leave a comment