Απέκτησες σκυλάκι;

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να του αγοράσεις είναι, φυσικά, το λουράκι για τις βόλτες του. Όταν φτάσεις στο κατάστημα, θα σε κατευθύνουν προς το διάδρομο με τους οδηγούς, aka λουράκια για τον φίλο σου, κι εκεί θα σε πιάσει μάλλον πανικός. Γιατί; Επειδή οι επιλογές σου θα είναι ατελείωτες. Κι αν αυτό το σκυλάκι είναι το πρώτο σου, μάλλον δεν θα είσαι σίγουρος για το τι θα πρέπει να επιλέξεις. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι το σκυλί σου πρέπει να είναι ασφαλές και υπό έλεγχο όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Τσέκαρε παρακάτω διάφορα είδη λουριών σκύλων και τα χαρακτηριστικά τους:

1. Ιμάντας (Στρογγυλός ή απλός)

Η πρώτη επιλογή είναι, μάλλον, και ο πρώτος που θα σκεφτείς, αφού τα χρώματα και μόνο θα τραβήξουν το μάτι σου. Κοντοί (περίπου 1 με 1,5 μέτρο) ή μακριοί στα 2 ή 3 μέτρα, στρογγυλοί ή μη. Είναι κατάλληλοι για μεσαίου ή μικρού μεγέθους σκυλάκια και σου δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεις εσύ την απόσταση που θα απέχει από εσένα ο φίλος σου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην τυλιχτεί ο οδηγός γύρω από εσένα ή κάποιον άλλον, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να βρεθείς αγκαλιά με κάποιον, πιθανότατα στο έδαφος. Έχεις δει τα “101 σκυλιά της Δαλματίας”, έτσι;

2. Πτυσσόμενο

Εδώ ο φίλος σου θα έχει το πάνω χέρι. Μπορεί να είναι κοντά σου, μπορεί και να πάρει την πρωτοβουλία να εξερευνήσει ένα πιο μακρινό σημείο από εκεί που είσαι. Φυσικά, τα περισσότερα έχουν και στόπερ, αλλά θα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση συνεχώς για να το πατήσεις. Συνήθως, το συγκεκριμένο είδος χρησιμοποιείται από ιδιοκτήτες που έχουν μικρόσωμα σκυλάκια και που δεν έχουν κακές συνήθειες, όπως το να τρώνε από το πάτωμα/έδαφος. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι η ποιότητα του λουριού, καθώς θα πρέπει να μπορεί να αντέξει τις πολλές φορές που το σκυλάκι σου μπορεί να το τραβήξει.

3. Αλυσίδα

Μπορεί να φαίνεται το πιο σκληρό από όλα τα λουριά, αλλά ίσως είναι το καλύτερο για τα κουτάβια. Όταν τα σκυλάκια είναι μικρά, έχουν την τάση να γυρνάνε το κεφαλάκι τους και να δαγκώνουν το λουράκι. Αν είναι νάυλον, δεν θα είναι καλό ούτε για την κοιλίτσα του ούτε, όμως και για εσένα, που σε περίπτωση που κοπεί το λουράκι, θα μπεις σε μπελάδες. Όταν θα δαγκώνουν την αλυσίδα, δεν θα τους είναι ευχάριστο αλλά ταυτόχρονα η κοιλίτσα τους θα έχει μέσα μόνο λαχταριστές λιχουδίτσες.

4. Δερμάτινος

Είναι σίγουρα ένας δυνατός οδηγός που έχει ωραία αίσθηση στο χέρι σου. Σου προσθέτει στυλ και θα νιώθεις ασφάλεια όταν το χρησιμοποιείς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα προβληματάκι, είναι ευαίσθητος. Σε περίπτωση που αποφασίσεις ότι αυτός ο οδηγός είναι για σένα, θα πρέπει να έχεις το νου σου στις επιφάνειες που έχουν νερό. Όταν το δερμάτινο λουρί βρέχεται, η επιφάνεια διαβρώνεται και με τον καιρό θα καταστραφεί εντελώς. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με την παρουσία νερού κοντά σε αυτόν τον οδηγό.

5. Λουρί για τρέξιμο ή ποδηλασία

Εάν είσαι ο τύπος που σου αρέσει να παίρνεις τα βουνά ή να τρέχεις μαραθώνιους, τότε τι καλύτερο από το να έχεις τον φίλο σου μαζί; Υπάρχουν, λοιπόν, στο εμπόριο ειδικά λουριά για εκείνους που τρέχουν ή που ποδηλατούν. Το λουρί σκύλου για ποδήλατο είναι ειδικά διαμορφωμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται πάνω στον σκελετό του ποδηλάτου, δίνοντας τη δυνατότητα στο ζωάκι να τρέχει δίπλα σου. Το λουρί για τρέξιμο έχει, επίσης, την ιδιαιτερότητα να μην έχει λαβή αλλά να καταλήγει σε μια ζώνη ή ιμάντα που δένεται γύρω από τη μέση σου, δίνοντάς σου έτσι τη δυνατότητα να τρέχεις με ελεύθερα τα χέρια σου. Αν τον μάθεις και να κολυμπάει, θα είστε έτοιμοι για τρίαθλο!

6. Για πολλά σκυλάκια

Ναι, καλά διάβασες. Για σένα που το ένα σκυλάκι δεν ήταν αρκετό, υπάρχει εκείνος ο οδηγός που θα σε βοηθήσει να βγάζεις όλα τα ζωάκια σου μαζί, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο με μία μόνο λαβή. Και ποιος ξέρει, ίσως σου ανοίξει την πόρτα για μια νέα καριέρα και να γίνεις επαγγελματίας dog walker.

Αυτά τα λίγα (ή και όχι) για τα λουριά σκυλιών. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιο είναι το καλύτερο για σένα, αλλά το σίγουρο είναι ότι στη διάρκεια της ζωής του θα αλλάξει αρκετά, κι έτσι εσύ θα έχεις την ευκαιρία να δεις ποιο είναι το κατάλληλο.

Αγόρασε τον πρώτο του οδηγό λοιπόν και καλές βόλτες!

Photo by Bruce Warrington on Unsplash

Leave a comment